Roluri in concurs
Profesorii – coordonatori

Poate participa orice profesor de liceu in exercitiu de la orice liceu acreditat de Ministerul Educatiei din Romania si specializat in orice materie predata la liceele din Romania.
Participarea profesorilor de liceu este foarte importanta pentru organizatorii concursului.
Profesorii participa in calitate de coordonatori/supraveghetori ai scrierii planului de afaceri. De asemenea, ei se asigura ca lucrarile transmise sunt rezultatul muncii candidatilor. Implicarea profesorilor este foarte importanta pentru calitatea lucrarilor si pentru calitatea concursului, in general. Coordonarea lucrarilor de catre profesori este vazuta de organizatorii concursului drept o garantie a faptului ca munca depusa de candidati este autentica.
Rolul profesorului este acela de a aplica simplele reguli de conduita etica si de a se asigura ca participantii respecta regulile concursului. El poate oferi ghidaj, poate recomanda studii si poate oferi orice alt tip de sprijin pentru imbunatatirea lucrarilor elevilor. Toate aceste actiuni trebuie sa fie orientate catre incurajarea participarii si deschiderea orizonturilor de creatie si nu pe interventie directa in scrierea lucrarilor.

Profesorii coordonatori pot fi de orice specialitate.
Prezenta profesorului in componenta echipelor are rol strict de garantie pentru autenticitatea lucrarilor avand in vedere ca ei cunosc de la clasa nivelul general de performanta al elevilor si au access la evaluarile acestora din catalog.
Contact cu organizatorii
In cele mai multe cazuri, profesorii sunt si persoanele de legatura cu organizatorii concursului.
Dat fiind acest rol al profesorului, calitatea lucrarilor sau calificarea acestora in faza finala nu influenteaza in niciun fel reputatia profesorului si nu contribuie la procesul de evaluare al juriului.
Profesorii pot coordona mai multe echipe sau mai multi candidati individuali, indiferent de scolile de la care acestia provin.
Elevii
Poate participa orice elev din clasele IX -XII, preferabil cu varsta cuprinsa intre 15-19 ani, de la orice liceu acreditat de Ministerul Educatiei din Romania si incadrat in oricare din specialitatile oferite de liceele din Romania. Elevii pot participa individual sau in echipe de maximum 4 candidati. Numarul de participanti dintr-un liceu sau judet nu este limitat.


NU este necesar ca elevii sau profesorii care compun echipele sa fie din acelasi liceu.

Planul de afaceri este strict munca elevilor. Descurajam conceprea acestora prin intermediul intrumentelor AI precum ChatGPT, Monica, etc. Aceste aplicatii pot fi folosite strict pentru imbunatatirea raspunsurilor.
Juriul este special instruit in a depista planurile de afaceri copiate sau concepute de astfel de instrumente.

In acest sens, vor avea prioritate proiectele care sunt sustinute de pagini de prezentare conform instructiunilor de la rubrica Referinte a documentului-suport.
Juriul
Orice membru al juriului trebuie sa dovedeasca o calificare profesionala si competente auxiliare necesare pentru evaluarea corecta a documentelor de concurs. De asemenea, orice membru al juriului trebuie sa aiba o conduita etica si profesionala corecta. Componenta juriilor exprima o idee centrala a competitiei: dezvoltarea unei mentalitati antreprenoriale a tinerilor, o mai buna conectare a mediului de afaceri cu mediul academic si oferirea de stimulente in aceste sens.
In procesul de evaluare, membrii juriului vor tine cont de faptul ca:
– Elevii care participa la acest concurs nu au beneficiat in mod obligatoriu de educatie antreprenoriala;
– Profesorii coordonatori nu sunt de specialitate si nu intervin in scrierea planurilor de afaceri intrucat rolul lor este acela de a se asigura ca planurile de afaceri sunt rezultatul muncii elevilor.

Asadar, scrisoarea de feedback este foarte importanta ptr elevi care au fost informati constant despre membrii juriului si care au fost incurajati sa studieze componenta comisiei (numai antreprenori). Juratii sunt obiectivi, echidistanti si, poate, indulgenti. In scrisori vor sa fii incluse si recomandari concrete de imbunatatire (in cazul ideal pentru fiecare raspuns). Aceste scrisori sunt citite inclusiv de profesorii coordonatori si exista riscul ca acestea sa fie gresit intelese.
Punctajele acordate de juratii Early Innovators vor fi obiective, NICIDECUM INDULGENTE! Daca unui jurat ii place un concept chiar daca acesta este slab argumentat, poate premia separat un plan de afaceri.
Premiile se acorda pentru planuri de afaceri echilibrate, fezabile, documentate, muncite, inovative.
Pentru o judecata echilibrata, membrii juriului vor tine cont si de aspecte sociologice, de efortul depus: varsta participantilor raportata la calitatea raspunsurilor, profilul liceal, zona pe care business-ul trebuie sa se desfasoare, munca suplimentara (crearea de blog-uri ptr ideea de afaceri), sondaje de opinie realizate ptr justificarea planului de afaceri, provenienta (mediul rural/urban), motivatia, etc.
Studentii-mentori (participarea este optionala)

Rolul studentului este acela de a ajuta elevul sau echipele de elevi in dezvoltarea ideilor de afaceri.
Aceast sprijin poate consta in transpunerea ideilor din cercetarea universitara in planuri de afaceri. Sau acesta poate aplica experienta sa academica astfel incat ideea de afaceri promovata de elevi sa fie intr-un limbaj business specific.
De asemenea, studentul se va asigura ca echipa de elevi are suficiente surse de informare si foloseste studii relevante ca referinte.
Spre deosebire de profesor, care are un rol pasiv si de garant al muncii proprii a candidatului/echipei, studentul are un rol activ. Acesta actioneaza precum un mentor.