Glosar

Participant =  1 elev +  1 profesor coordonator + (optional) 1 student mentor

Echipa de elevi (maxim 4) + 1 profesor coordonator + (optional) 1 student mentor

 

BP  = business plan

Produs = Bun material care rezulta dintr-un proces de munca; totalitatea obiectelor sau bunurilor produse

Serviciu = se refera la prestarea de servicii definita ca orice operatiune care nu constituie economica fara a corespunde unei productii de bunuri materiale; orice activitate care ofera beneficii fara a presupune in mod obligatoriu un schimb de bunuri tangibile.

B2C – “business to consumer” = clienti persoane fizice

B2B – “business to business = clienti persoane juridice

USP – “unique selling points/propositions”  = se refera la acea fraza cheie, proprie produsului/serviciului, care descrie in mod evident proprietatile unice ale acestuia care sunt asociate cu avantaje fata de concurenta. Aceste proprietati pot fi: caracteristicii tehnice speciale, inovatie, design unic, etc. USP-urile sunt baza campaniilor publicitare. A nu se confunda USP-urile cu sloganurile/motto-urile.

Ex: Domino`s Pizza – „ You get fresh, hot pizza delivered to your door in 30 minutes or less or it’s free”

Slogan/motto = Formula care rezuma in mod lapidar o teorie sau o problema la ordinea zilei (si care revine ca un refren in vorbirea sau in scrierile curente).

Sustenabilitate = Calitate a unei activitati antropice de a se desfasura fara a epuiza resursele disponibile si fara a distruge mediul, deci fara a compromite posibilitatile de satisfacere a nevoilor generatiilor urmatoare. Cand se refera la dezvoltarea economica de ansamblu a unei tari sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabila.

Investitii = se refera la deciziile referitoare la cresterea afacerii. S-ar putea dovedi ca pretul de achizitie al unei masini de serviciu este mai rentabil decat inchirierea masinii pentru a onora intalniri de afaceri in cazul in care proiectia profitului pe termen lung este ascendenta.

Costuri fixe = sunt acelea care nu se schimba pe o perioada de 1 an. Acestea pot fi chiria unui echipament sau software, un abonament, costurile pentru materialele de productie in cazul unui contract agreat cu un furnizor, salarii, etc.

Costuri variabile = se refera la acele costuri care se schimba pe perioada unui an sau care sunt sub forma de plata unica. Comisionul din vanzari al unui angajat variaza in functie de cantitatea vanduta. De asemenea, acestea pot veni din contracte de consultanta pentru obtinerea unei finantari nerambursabile. Inchirierea de personal pentru a onora o comanda mai mare poate fi un cost variabil.