Posted on

by

in

Castigatorii primei editii a concursului

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

București, 8 iunie 2021, Palais Ghica Victoria

A avut loc finala Early Innovators Business Plan Competition, concursul național pentru planuri de afaceri dedicat elevilor de liceu, inițiat de Steinbeis Danube Center și finanțat de Fundația Landului Baden-Wuerttemberg. Scopul competiției este de a dezvolta mentalitatea antreprenorială în rândul tinerilor și se bazează pe cele mai bune practici germane aplicate pentru elevii din România.

16 concurenți (candidați sau echipe) au fost invitați în finala concursului pe baza punctajelor cumulate la cele 21 de întrebări din șablonul planului de afaceri. În competiție s-au înscris 680 de elevi din toată țara și 97 de profesori, rata de participare din România fiind încă de la prima ediție similară celei din Germania.

BCR Școala de Business a sponsorizat premiile principale acordate în cadrul sesiunii de pitch-uri:

  • Premiul I (800 de euro) a fost câștigat de:

Mihnea Valentin Neacșu de la Colegiul Național „Tudor Vladmirescu” din Tg. Jiu; coordonat de d-na Maria-Vasilica Udriștioiu, profesor de educație antreprenorială

  • Premiul II (600 de euro) a fost câștigat de:

Nicoleta Talangă de la Colegiul Tehnic Forestier din Câmpina, coordonată de d-na Alina Florentina Panait, profesor de economie

  • Premiul III (400 de euro) a fost câștigat de:

Echipa Irumedral (Bulat Irina-Elena și Tudorin Elena-Raluca) de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Rm. Vâlcea, coordonată de d-na Mihaela Dumitrescu, profesor de economie

Toți participanții la concurs au avut șansa de a câștiga premiul pentru cea mai inovativă idee de afaceri” (200 de eur). Echipa de management a concursului a analizat toate ideile de afaceri și fezabilitatea inovației pe piața din România, în special. Câștigătorul acestui premiu este:

Ștefan Alexandru Alexoaie de Colegiul Economic “Octav Onicescu” din Botoșani, coordonat de d-nul Mihai Alexandru Ciotir, profesor de educație antreprenorială

Premiile speciale ale acestei prime ediții au fost axate pe componenta financiară și pe cea tehnologică.

Andreea Maria Paul, CEO și fondator INACO – Inițiativa pentru competitivitate a sponsorizat premiul “INACO” în valoare de 100 EUR. Acesta a fost câștigat de: Bianca Maria Pătru, Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara, coordonată de d-na Maria Magdalena Gurzun, profesor de educație antreprenorială.

Ioana Arsenie, CEO și fondator Trusted Advisor & Trusted App a sponsorizat premiul “Trusted Advisor” în valoare de 100 EUR. Acesta a fost câștigat de: Adriana Ana-Maria Păun, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, coordonată de d-na Roxana Georgescu, profesor de economie.

Concursul s-a adresat elevilor cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, fiind deschis tuturor liceenilor, indiferent de profilul studiat. 162 de echipe din întreaga țară au înscris planuri de afaceri detaliate, ce au cuprins informații despre ideea de business, dezvoltarea produsului/ serviciului, viziune, tehnologii, beneficii pentru clienți, analiza competiției, grupul țintă și multe alte informații.

Este singurul concurs din România în care fiecare participant a primit o scrisoare de feedback, semnată de membrul juriului care a făcut evaluarea. Fiecare antreprenor membru al juriului a evaluat personal 7-8 planuri de afaceri. Așadar toate cele 162 de echipe participante au primit mesajul juriului format din 21 de antreprenori, dintre care 15 au fost prezenți la finală:

  • Ana-Maria Crețu (BCR)
  • Cornel Bărbuț (VegaComp Consulting & AFOR)
  • Alin Niță (Five Plus Solutions)
  • Virgina Zețu (-V Fiver Solutions)
  • Ștefan Baciu (SAS România și Moldova)
  • Sorin Bogdan (AFOR & Connexion Grup)
  • Cornel Bertea Hanganu (Ascedo International & Școala fără Șomeri)
  • Marian Teleleu (Capital Estate & Smarticity)
  • Andrei Bucur (Smart Tech Energy Concept)
  • Silviu Nicolescu (PRORA)
  • Ștefan Budulan (UP Romania)
  • Ioana Arsenie (Trusted Advisor & Trusted App)
  • Alexandru Iordan (ZEN Parking)
  • Raluca Voivozeanu (PRIA Events)
  • Mihaela Tudor (Tudor Communication)
  • Andreea Maria Paul (INACO)

 Sperăm ca la următoarea ediție să fie prezenți la finală și membrii juriului care s-au implicat personal în evaluarea planurilor de afaceri:

  • Dan Domnica ( SBT Group și M.O.R.E. Networking)
  • Bogdan Ioan Iuliu Hossu (Wise Finance Solutions)
  • Cosmin Carvaci (eGovernment Solutions)
  • Doru Stoica (Sky Park Systems și Skyline Engineering)
  • Miruna Bădescu (Eau de Web)
  • Ana – Cristina Ionescu (Camera de Comerț și Industrie a României)

Cei 16 finaliști au primit un training din partea BCR în vederea susținerii unui pitch de 2 minute în cadrul finalei:

  • Anca Luca, Senior Brand Manager BCR & Startup Enthusiast BCR
  • Cătalin Lupoaie, Communication and Public Affairs Manager BCR

Evenimentul a avut loc într-o atmosferă deosebită, într-unul dintre saloanele principale ale clădirii istorice Palais Ghica Victoriei din București, recent deschis pentru organizarea de evenimente. Așadar elevii și-au susținut ideile de afaceri online în fața juriului care s-a întrunit în format fizic. Moderarea sesiunii de pitch-uri a fost făcută de Anca Luca (BCR).

„Prin proiectul BCR Școala de Business, ne propunem să susținem antreprenorii români în inițiativele lor și să contribuim activ la cultivarea și dezvoltarea unui mediu de afaceri inovator și efervescent. Credem că educația antreprenorială e motorul transformării unei societăți, motiv pentru care am decis să ne implicăm în cadrul Early Innovators Business Plan Competition. Scopul acestui eveniment este să-i aducem în lumină pe cei care dau cea mai mare speranță României. Este nevoie de educație antreprenorială încă de pe băncile liceului, pentru a forma o generație viitoare de antreprenori cât mai bine pregătită. Pentru a-i ajuta pe participanți să se prezinte cât mai bine în fața juriului, echipa BCR a organizat înaintea finalei competiției un workshop despre cum se susține un pitch de business”, a declarat Ana-Maria Crețu, Coordonator programe start-ups BCR, în cadrul discursului său din cadrul evenimentului.

Pe lângă juriul format din antreprenori și manageri, la eveniment au mai participat:  Sorin Ion, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Cristian Ilie, consilier Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ahmed Bekov, Șeful Secției Economice și Comerciale din cadrul Ambasadei Germaniei în România, Agnes Sebestyen, reprezentant Fundația Baden-Wuerttemberg și Jürgen Raizner, Expert pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Steinbeis.

„În Germania, această competiție se desfășoară deja de 15 ani și reprezintă unul dintre cele mai de succes parteneriate public-privat destinate susținerii educației. Ne bucurăm că modelul a fost atât de bine primit în România și încă de la prima ediție, rata participării este similară celei din Germania (s-au înscris peste 680 elevi și 97 profesori). Este singurul concurs al cărui scop este realizarea de planuri de afaceri de către tineri și este foarte important de știut că este deschis tuturor elevilor și profesorilor din țară, indiferent de specializarea lor”, a declarat Jurgen Raizner, Expert Steinbeis pentru Europa Centrală și de Est al Steinbeis Donau Zentrum.   

„Nu toți cei trei milioane de elevi din România vor fi oameni de afaceri. Asta nu înseamnă că nu are dreptul, fiecare dintre ei, să se imagineze la un moment dat antreprenor. Prin urmare, ne declarăm foarte încântați de acest proiect, ne dorim să continue și să îl sprijinim cât de mult putem din poziția în care ne aflăm la Ministerul Educației. Educația antreprenorială există în programa de clasa a zecea, dar cred cu tărie că educația antreprenorială și cea financiară ar trebui cumva înglobate, nu neapărat ca discipline de sine stătătoare, ci să fie prezente în cadrul multor discipline de studiu. Acesta trebuie să fie obiectivul Ministerului Educației, pe viitor: să deschidă programele școlare și planurile-cadru, astfel încât să putem îngloba aceste noțiuni în pregătirea de bază la mai multe discipline”, a spus în cadrul evenimentului Sorin Ion, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației pentru învățământ preuniversitar.

Succesul primei ediții a concursului este rezultatul unui efort concentrat din partea echipei de management a concursului (Roxana Boboruță, project manager; Juergen Raizner – expert Steinbeis CEE) și a implicării active de principalilor susținători:

  • Cornel Bărbuț (CEO și fondator VegaComp Consulting) prin facilitarea formării juriului;
  • Sorin Ion (Secretar de Stat) prin implicarea încă de la început din poziția de conducere a Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița;
  • Toți oamenii de afaceri care au alocat din timpul personal în vederea evaluării planurilor de afaceri și discuțiile cu elevii.

Finala evenimentului poate fi vizionată e StartUp.ro [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Apariții în presă:

General:

BusinessPress

BusinessPoint

Presa locală Botoșani:

BotosaniNews

StiriBotosani

Presa locală Prahova:

Telegrama

ZiaruldePloiesti 

Presa locală Timiș:

AlbaNeagra.ro 

ZiuadeVest

Presa locală Dambovița:

Damboviteanul

GazetaDambovitei 

RipostapeNet  

Presa locală Gorj:

Gorjeanul 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]